Effectieve storytelling methode | Stardusters Model | Gedragsverandering

GEDRAGSVERANDERING MET HET
STARDUSTERS MODEL VOOR MERKVERHALEN

dinsdag 26 april 2022

Als ondernemer kun je je onderscheidend positioneren met een unieke brand story. (of story to tell) waarmee je connectie maakt met je doelgroep. Een story die het ondernemersverhaal vertelt waarin duidelijk naar voren komt wie je bent, wat je drijft, waar je in gelooft, hoe je het doet en wat je doet. Dat in combinatie met de verlangens, emoties en productbehoeftes van de doelgroep. Leer in deze blog direct hoe The Stardusters deze informatie via een uniek model omzetten naar onderscheidende merkverhalen. 

Het Stardusters Model.

Bij The Stardusters maken we gebruik van een zelf ontwikkeld model op basis van de Golden Circle van management guru Simon Sinek. Als je als ondernemer connectie wil maken met je doelgroep, moet je zorgen dat je geloofwaardig en authentiek bent, maar ook proberen in te spelen op de diepere verlangens van je doelgroep. Het is de combinatie van die twee die de kans op succes vergroot! Ons model is eenvoudig en bestaat uit twee cirkels. De linker cirkel die geloofwaardigheid en authenticiteit borgt en de rechter cirkel waarbij we de kennis en houding van de doelgroep beïnvloeden. De combinatie van beide leidt uiteindelijk tot gedragsverandering.

Het Stardusters Model is praktisch en toegankelijk; zowel voor B2B als B2C. Het gaat er namelijk om dat we connectie maken met het brein van de doelgroep. De invulling van het model brengen we vervolgens samen in een zo kort en bondig mogelijk verhaal, dat toegankelijk, begrijpelijk en inspirerend is voor intern en extern gebruik: de brand story.

Vertel over jezelf.

We starten met de linker cirkel: WHY – HOW – WHAT. Als je als ondernemer je bedrijf, product of dienst goed wilt positioneren met een brand story, moet je verhaal authentiek en geloofwaardig zijn. Authenticiteit en geloofwaardigheid creëer je door transparant te zijn en eerlijk te communiceren over je motieven, drijfveren, waarden en normen. Transparant zijn naar je medewerkers, klanten, leveranciers en stakeholders en communiceren over wie je bent en maak het liefst persoonlijk, want mensen identificeren zich met mensen. Simon Sinek ontketende een revolutie in het moderne marketing denken door met zijn Why-theorie een andere invalshoek te kiezen waarom sommige ondernemingen en merken inspirerend en onderscheidend zijn en waarom andere dat juist niet zijn.

Wil je authentiek en geloofwaardig zijn? Vertel wie je bent, waarom je de dingen doet die je doet, wat je drijft, waar je in gelooft. Dat is de tijdgeest waarin we leven. Mensen willen de achtergronden weten. Ze willen nobele motieven horen (WHY). Maar wees ook transparant in hoe je werkt. Wat je waarden en normen zijn. Hoe je omgaat met je mensen en leveranciers. Wat is de cultuur binnen je bedrijf. Omschrijf dus ook je ‘way of working’ (HOW). En natuurlijk vertel je ook over wat je producten of diensten zijn (WHAT). Je USP’s (unique selling points). Ook belangrijk!

Maar niet altijd even inspirerend en effectief, omdat het communiceert met het gedeelte van het brein, dat ontvankelijk is voor ratio. En laten we als mens nu net 95% van de beslissingen nemen met het andere gedeelte van ons brein: het oerbrein.

Maak connectie met het brein.

In je merkverhaal moet je niet alleen vertellen over jezelf, je dient ook connectie te maken met je doelgroep. En connectie maken doe je door in te spelen op de verlangens en emoties die jouw doelgroep heeft. De verlangens (DESIRES) kun je koppelen aan je propositie. Emoties (EMOTIONS) zijn onder te verdelen in 6 basisemoties: blij, boos, verdrietig, angstig, afschuw en verbazing. Die weer onder te verdelen zijn in 26 andere afgeleide emoties. Uiteindelijk moet in je verhaal ook duidelijk zijn op welke behoefte (NEEDS) van je doelgroep je inspeelt. De propositie die je aanbiedt. Het bestaansrecht van je bedrijf, product of dienst. Welk probleem los je voor je doelgroep op en wat is daar je bewijsvoering voor?

Een geloofwaardig verhaal.

Elk succesvol (merk)verhaal is krachtig, authentiek en bovenal geloofwaardig. Zorg dat je inspeelt op de verlangens en behoeftes van je doelgroep en dat zij zich met jouw merk kunnen identificeren. Laat de brand story zo klinken in de oren van de doelgroep alsof een persoon zoals zij de verteller is.

Ook op zoek naar jouw brand story? Wij helpen je daar graag bij! Bekijk de mogelijkheden direct onder Pakket 2 en neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

INSPIRATIEPAPER

Download ook ons inspiratiepapier voor meer informatie over het Stardusters Model en leer beter begrijpen wat onderscheidend positioneren precies inhoudt.    © THE STARDUSTERS 2024