Merkverhaal | Onderscheidend en maak impact | Lees hier hoe je dat doet

INSPIREREN EN IMPACT MAKEN MET
EEN ONDERSCHEIDEND MERKVERHAAL

woensdag 27 oktober 2021

Met de opkomst van het internet en de globale drang naar zingeving, is de hedendaagse consument een stuk veeleisender dan haar voorganger. De consument anno 2021 heeft de behoefte aan transparantie vanuit ondernemingen om er zo zeker van te zijn dat de aangeprezen producten of diensten authentiek en geloofwaardig zijn. Is het vertrouwen opgebouwd? Dan is het creëren van een voorkeurspositie en verlangen naar de producten of diensten, de volgende stap. Waar begin je dan? Met een onderscheidend merkverhaal waarmee jouw doelgroep zich kan identificeren.

Wat is een brand story en wat is het nut ervan?

Storytelling is de manier om bereik en betrokkenheid bij jouw doelgroep te genereren. Maar hoe dring je tot iemand door? Hoe zorg je dat iemand naar je luistert? En hoe ga je over tot beïnvloeding van (koop)gedrag? De impact van een goed verhaal kent bijna geen grenzen meer. Een emotionele connectie geeft je de mogelijkheid om jouw doelgroep door een bepaalde lens te laten kijken. Hen te laten ervaren wat jij wilt dat ze ervaren. En de beste manier van beïnvloeding is om hen met een verhaal te helpen in te beelden hoe de dingen anders zouden kunnen zijn.

Maar waarom werkt storytelling nou precies zo goed? Wist je dat wanneer je een verhaal leest, er maar liefst zeven delen van je brein worden geactiveerd? Omdat een verhaal de herseninhoud laat werken voor z’n geld en je daarbij inspeelt op menselijke (onbewuste) emoties, onthoud je verhalen snel en gemakkelijk. Daarentegen: lees je een opsomming van productspecificaties en probeer je de menselijke ratio aan te spreken, dan worden er slechts twee delen van je brein geactiveerd. Niet heel inspirerend dus… al die facts en figures. Met een verhaal inspelen op de emoties van je doelgroep is dan ook the way to go wanneer je wil dat een boodschap echt blijft hangen! Ga op zoek naar die express route, die je toegang geeft tot precies die delen van ons brein waar onbewust beslissingen gemaakt worden.

PEOPLE DON’T BUY GOODS AND PRODUCTS. THEY BUY STORIES, RELATIONS, AND MAGIC.

– SETH GODIN –

Welke vragen beantwoord je in een goede brand story?

Maar hoe kom je nou precies tot een goed merkverhaal? Welke vragen moet je aan jezelf en aan jouw medewerkers stellen om de essentie van het merk te vatten? Wat doe je? Waar ben je goed in? Wat maakt het merk uniek? En misschien nog wel veel belangrijker: waar doe je het voor? Bij het antwoord op de vraag ‘Waar doe je het voor?’ speel je in op de verlangens van je doelgroep. De Amerikaanse psycholoog Steven Reiss heeft tijdens de vorige eeuw zestien menselijke basisverlangens onder elkaar gezet. Zestien verlangens die onze persoonlijkheden definiëren en ons gedrag sturen zoals de wens naar status, gemoedsrust, acceptatie, orde of macht.

Ook dient jouw product of dienst een oplossing te zijn voor het vervullen van een of meerdere behoeftes van de doelgroep. Behoeftes waar ze zich waarschijnlijk niet bewust van zijn. Mensen verkopen producten of diensten vervolgens aan zichzelf door zichzelf te overtuigen met een verhaal. We liegen tegen onszelf en verantwoorden een nieuwe aankoop door uit te leggen hoe de aankoop ons in onze behoeftes gaat voorzien, terwijl we eigenlijk onbewust toegeven aan onze verlangens. We praten de keuze tot aankoop op die manier voor onszelf goed.

Een geloofwaardig verhaal.

Elk succesvol (merk)verhaal is krachtig, authentiek en bovenal geloofwaardig. Zorg dat je inspeelt op de verlangens en behoeftes van je doelgroep en dat zij zich met jouw merk kunnen identificeren. Laat de brand story zo klinken in de oren van de doelgroep alsof een persoon zoals zij de verteller is.

Ook op zoek naar jouw brand story? Wij helpen je daar graag bij! Bekijk de mogelijkheden direct onder Pakket 2 en neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

INSPIRATIEPAPER

Download ook ons inspiratiepapier en lees wat onderscheidend positioneren inhoudt.    © THE STARDUSTERS 2024