Online vs. offline communicatie | Maak impact | The Stardusters

ONLINE VS. OFFLINE
COMMUNICATIE

donderdag 30 maart 2023

Online communicatie is tegenwoordig niet meer weg te denken. Daarbij lijkt de inzet van offline communicatie naar de achtergrond verdwenen te zijn, maar niets is minder waar. Door on- en offline communicatie te combineren, creëren we synergie en communiceren we zo effectief mogelijk. Door een zo uniform mogelijke merkidentiteit te communiceren in zowel on- als offline uitingen, kun je met balans de verschillende uitingen naar elkaar laten verwijzen. Zo is alle merkcommunicatie herkenbaar.

Online communicatie.

Wordt mijn website voldoende bezocht? Welke webpagina’s zijn het meest populair? Waar verlaten bezoekers de website? Hoe reageert mijn doelgroep op social media op mijn video advertentie? Kan ik de vindbaarheid van mijn merk met Google Tekst ads verbeteren? Het voornaamste voordeel van de inzet van online communicatie, zijn de uitgebreide meetmogelijkheden. Door tools als Google Analytics, Google Ads en Facebook Advertising in te zetten, kun je jouw communicatiedoelstellingen concreet meetbaar maken.

Doordat online communicatie de mogelijkheid biedt om doelgroepen te segmenteren en te targeten, is het gemakkelijker om hen te bereiken en de interactie met hen op te zoeken. Je werkt aan de relatie tussen het merk en doelgroep. Zo is het een bonus om reclame uitingen toe te passen op de plek waar de doelgroep zich op dat moment bevindt. Denk hierbij aan de inzet van Location Based Advertising. Jij werkt aan de merkzichtbaarheid en biedt de doelgroep tegelijkertijd relevante communicatie op de plek waar ze zich op dat moment bevinden.

De inzet van online communicatie kan positief aan verschillende communicatiedoelstellingen bijdragen. Zo kun je de merkbekendheid vergroten, dienst-/productacties communiceren, connectie met de doelgroep maken en jezelf als thought leader of kennisexpert in jouw vakgebied presenteren. Zo is het schrijven van blogs steeds populairder. Alsook de inzet van two-way communication met doelgroepen waarbij het niet alleen om zenden gaat, maar des te meer om het ontvangen van input vanuit de doelgroep.

Beknopt overzicht van online middelen:

 • Website en/of webshop
 • Social media (organisch of betaalde content)
 • SEO (Search engine optimization)
 • SEA (Google Ads)
 • Nieuwsbrief
 • Blogs, vlogs en webinars
 • Influencer marketing

Offline communicatie.

Waar online communicatie meetbaar is, wordt offline communicatie nog gezien als ongrijpbaar. Toch heeft het enorme waarde en zo haar eigen voordelen. Offline communicatie kun je als ontvanger namelijk niet zomaar wegklikken of uitzetten. Je kunt er niet omheen. Daarnaast is de kracht van herhaling bij offline communicatie, zoals buitenreclame, van onschatbare waarde. Als merk groeit het bereik en je bouwt dan ook sneller aan jouw merkbekendheid.

Traditioneel gezien ontvang je als zender geen feedback op offline communicatie. Daarom is het des te meer van belang om offline communicatie zo persoonlijk en direct mogelijk te ontwikkelen. Zet, net als bij online communicatie, hier in op two-way communication waarbij je het gesprek met de doelgroep aangaat. En zo aan de relatie bouwt. Ontwikkel communicatie die opvalt. Communicatie die zowel authentiek alsook waardevol en relevant is.

De inzet van offline communicatie kan positief aan verschillende communicatiedoelstellingen bijdragen. Zo kun je de merkbekendheid vergroten, dienst-/productacties communiceren, connectie met de doelgroep maken en jezelf als thought leader of kennisexpert in jouw vakgebied presenteren. Communiceer niet ‘naar’ maar ‘met’ de doelgroep door middel van informatieve, unieke events, een relatiemagazine en winacties. Tracht ervaringen voor de doelgroep te creëren.

Beknopt overzicht van offline middelen:

 • Buitenreclame
 • Traditioneel: TV, radio en print
 • Relatiemagazine
 • Eventsponsoring
 • Huis-aan-huis-folders
 • Direct mailing
 • Merchandising

Behoefte aan hulp bij het ontwikkelen van on- of offline communicatiemiddelen? Wij doen het allemaal. Van inspirerende social media content tot branding, POS-materialen, merchandising, buitenreclame en drukwerk. Bekijk de mogelijkheden direct via de link.

© THE STARDUSTERS 2024