Communicatiedoelstellingen | Concreet communiceren | The Stardusters

CONCREET COMMUNICEREN
MET COMMUNICATIEDOELSTELLINGEN

maandag 27 februari 2023

Wil je een nieuw product of dienst lanceren? Wil je dat huidige klanten vaker bij je aanschaffen? Voorbeelden van concrete kwesties waar je als ondernemer of marketing communicatieprofessional tegen aan kunt lopen. Dat type uitdagingen vraagt om concrete, SMART doelen. Concreet communiceren op basis van communicatiedoelstellingen. In deze blog nemen we je mee in het nut van communicatiedoelstellingen en geven we je een aantal concrete voorbeelden op je goed op weg te helpen.

Wat?

Heel concreet zijn communicatiedoelstellingen, doelstellingen voor verschillende communicatie-uitingen. Door vooraf op papier te zetten wat je wil meten met de inzet van uitingen, kun je na inzet gemakkelijk beoordelen of het gewenste doel wel of niet is bereikt. Hoe effectief de inzet van uitingen is geweest. Communicatiedoelstellingen helpen je zo om de focus van jouw marketing inspanningen te bepalen. Daarmee zijn ze een cruciaal element van elk marketingplan.

Waarom?

Als ondernemer of marketing communicatie professional heb je communicatiedoelstellingen nodig om jouw merk te doen onderscheiden van de concurrentie. Door het nut van het merk naar jouw doelgroep te communiceren, bouw je of versterk je het imago van het merk. Je wint het vertrouwen van jouw klanten en genereert zo meer afname van jouw dienst of product. Bij de doelgroep leidt dat vervolgens tot een hogere waardering van het merk en klantloyaliteit.

Hoe?

We adviseren om communicatiedoelstellingen altijd SMART te formuleren. Dat betekent dat elk doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden moet zijn. Stel je voor dat je een communicatie uiting voor snelwegreclame wilt inzetten. Om dit SMART te onderbouwen..

    • Koppel je eerst het gewenste communicatiedoel: bijvoorbeeld het vergroten van de brand awareness van het merk.
    • Vervolgens formuleer je in 1 zin wat je concreet met de communicatie inzet wil bereiken: bijvoorbeeld ‘Binnen 1 jaar moet de bekendheid van het merk onder de doelgroep met 12% toegenomen zijn.’

Voorbeelden.

Klaar voor de (SMART) start? We geven je hieronder een aantal voorbeelden van concrete communicatiedoelstellingen om je met jouw communicatieplan op weg te helpen.

Brand awareness
Breng je een nieuw product of dienst op de markt en is het overkoepelende merk nog onbekend bij de doelgroep? Dan hoort elke communicatiestrategie van start te gaan met het opbouwen van de brand awareness, ofwel merkbekendheid. Om bekendheid te bereiken, dient de zichtbaarheid in deze fase van communicatie, hoog te zijn. Weet waar jouw doelgroep zich bevindt en probeer ze herhaaldelijk te bereiken. Zo verhoog je vanzelf de top of mind awareness en denkt de doelgroep sneller aan jouw product of dienst wanneer de vraag ontstaat.

Interesse creëren
Als de doelgroep eenmaal met jouw product of dienst bekend is en een positieve merkattitude heeft, hoeft dat nog niet te betekenen dat de doelgroep direct tot aanschaf overgaat. Iemand naar actie toe bewegen, is uitdagend. Daarbij staat het creëren van een behoefte centraal. Probeer daarbij de doelgroep in te laten zien welke problemen jouw product of dienst voor hen oplost. Deel de inzichten en dus het nut van jouw product of dienst met de doelgroep. Zo ontstaat het besef bij de doelgroep en kan interesse ontstaan.

Klantloyaliteit versterken
Is de doelgroep eenmaal tot aanschaf overgegaan, dan is het belangrijk om de communicatie vervolgens zo in te zetten, dat de doelgroep op termijn tot herhaalaankopen overgaat. De eerste aankoop is dus niet het hoogste doel. Richt je op herhaalaankopen en klanttevredenheid. Probeer een sterke relatie met de klant op te bouwen door hen op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen, extra goede service (voor en na aanschaf) te verlenen of bijvoorbeeld een loyaliteitsprogramma te ontwikkelen.

© THE STARDUSTERS 2024