Inspelen op onze hersenen | The Stardusters | Reclamebureau Rotterdam

INSPELEN OP ONZE HERSENEN
MET NEUROMARKETING

woensdag 25 mei 2022

Door middel van slimme marketing zijn onze hersenen op subtiele manier te beïnvloeden. Bepaalde delen van onze hersenen zijn van invloed op de (aankoop)beslissingen die we maken. Gebruik je de kennis van de werking van ons brein in jouw marketing, dan doe je aan neuromarketing. Vandaag nemen we een kijkje in de verschillende delen van ons brein en hoe de functies van elkaar verschillen.

Reptielenbrein.

Het reptielenbrein, ook wel oerbrein of de hersenstam, is het oudste gedeelte van ons brein en bestaat al miljoenen jaren. We gebruiken het (onbewust) voor alle automatische processen die als doel hebben ons in leven te houden; ofwel overleven en voortplanten. Zo stuurt dit gedeelte van ons brein ook alle vitale lichaamsfuncties aan.

Het reptielenbrein denkt niet na en onthoudt niet. Het reageert volledig instinctief en automatisch. Zo dacht je misschien dat je helemaal bewust auto rijdt of bewust elke dag je sleutels op dezelfde plek in huis legt.. Maar ook die gedragingen zijn automatismen die ons brein heeft geleerd zodat we er niet elke keer meer bewust over na hoeven te denken.

Limbisch brein.

Om het reptielenbrein heen, of daar bovenop, vinden we het limbisch brein, ofwel zoogdierenbrein. Hier worden onze emoties en gevoelens verwerkt. Dit gedeelte van het brein zoekt continu naar aangename ervaringen en herinneringen om ons genotsysteem te voeden. Daarom probeert het ook actief pijn en confrontatie te vermijden en fijne sociale gedragingen te stimuleren.

In marketing kun je op verschillende manieren gebruik maken van de werking van ons limbisch brein. Zo kan een bepaalde geur bijvoorbeeld een prettige emotie oproepen. Loop je op dat moment net in een winkel, dan zou het zomaar kunnen dat de geur daar je (onbewust) triggert. De blije herinnering aan de geur speelt zich in de hersenen af en heeft daarmee een positieve invloed op je emotie. Wellicht ben je zo dus sneller geneigd om toch iets in de winkel te kopen?

Neocortex.

Het nieuwste gedeelte van onze hersenen is de neocortex, ofwel het menselijk brein. Dit gedeelte maakt ons uniek ten opzichte van alle andere dieren op de planeet. We noemen het ook wel de ratio, ons gezonde verstand. Met dit gedeelte doe je kennis op, maak je beslissingen waar je echt over nadenkt, analyseer je en denk je logisch na.

© THE STARDUSTERS 2024