Megatrends consumentisme | The Stardusters | Reclamebureau Rotterdam

MEGATRENDS IN DE WERELD
VAN CONSUMENTEN

woensdag 21 juni 2022

Onze wereld verandert. Dat heeft invloed op de manier waarop consumenten zich gedragen. Aan de ene kant zien we onze behoeften en bepaalde fundamentele verlangens langzaamaan veranderen. Aan de andere kant verandert het landschap om ons heen. De natuur verandert, technologie verspreid zich telkens wijder et cetera.

Als je graag wilt weten hoe je jouw merk het beste op deze veranderingen kunt voorbereiden, is het verstandig om jouw merk te scoren op basis van de 16 megatrends in de wereld van consumenten. Wij hebben ze hieronder voor je verzameld. Een hoge score wil zeggen dat jouw merk of concept relevant is voor de doelgroep. En relevantie betekent een betere connectie met de doelgroep!

1. Statuszoekers

De ongenadige, vaak onbewuste maar altijd aanwezige kracht waar vrijwel elk onderdeel van consumentengedrag door wordt beïnvloed.

2. Zelfverbetering

De universele zoektocht naar het verbeteren van jezelf.

3. Merken met een menselijk aspect

Merken die een persoonlijkheid en zingeving hebben, zijn merken waarmee doelgroepen zich gemakkelijker kunnen identificeren. Consumenten willen merken met een betekenis en een transparante/open, eerlijke persoonlijkheid. Het is belangrijk om te weten waar je als merk voor staat.

4. Beter zaken doen

CSR of maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk. Goed voor het milieu en goed voor de mens. Consumenten hechten hier tegenwoordig steeds meer waarde aan en steunen dit type merken.

5. Youniverse

In deze trend staan de voorkeuren van het individu bovenaan de rangorde. In de huidige consumentenmarkt, wordt personalisatie ingezet en wordt doelgroepen door merken gevraagd waar zij behoefte aan hebben en naar verlangen. Het gevolg van meer persoonlijk aanbod is dat consumenten een nog grotere keuze zullen hebben. Zorg er bij deze trend in ieder geval voor dat de doelgroep centraal staat. Probeer jezelf een onderdeel te maken van hun leefwereld, hun persoonlijke universum.

6. Lokale liefde

Om lokale ondernemers en initiatieven te steunen, geven consumenten tegenwoordig steeds meer aan dat zij meer waarde aan een merk hechten als deze een lokale oorsprong heeft. Iets wat lokaal is, is daarnaast vertrouwd en voelt dichtbij.

7. Ubitech

Technologie, we ontsnappen er tegenwoordig niet meer aan. Technologie is universeel en ook nodig; we kunnen niet meer zonder. Consumenten willen hun leven bouwen aan de hand van de ongeëvenaarde ‘superkrachten’ die technologie hen biedt, zoals directe informatie, gemak, enorme keuze en nog veel meer. Merken die machine learning en artificial intelligence (AI) voor hun doelgroep weten in te zetten om zo echt slimme producten en diensten aan te bieden, spelen perfect op deze megatrend in.

8. Wens naar informatie

Consumenten willen meer. Consumenten tonen een niet te stoppen honger naar informatie. De verwachting is dat die honger in de toekomst alleen nog maar toeneemt.

9. Playsumers

Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen… Of wordt dat al voor ons gedaan? Consumenten vragen om steeds meer beleving. Beleving en plezier op onverwachte plekken. Bijvoorbeeld een wachtruimte waar de saaiheid wordt weggenomen door iets unieks met een speels element. Merken die op dit verlangen inspelen vangen op deze manier het belangrijkste van de doelgroep: hun aandacht.

10. Het vluchtige

De relatie tussen de consument en tijd is verbroken. We zijn altijd on, connected met alles en iedereen. Dat heeft tot gevolg dat de aandachtsspanne van de consument ondertussen naar gemiddeld slechts 8 seconden is gedaald. Slechts 5 jaar geleden was het nog 50% meer, namelijk 12 seconden. Consumenten proberen bepaalde ervaringen te versnellen en andere juist te vertragen. Uiteindelijk hebben ze maar een doel voor ogen: de maximale waarde uit elk moment halen.

Met de drukke levensstijl van de tegenwoordige consument, moet je als merk voorzien in de behoefte aan hapklare en vaak snelle, korte interacties. Met deze vluchtige inhoud en realtime streaming mogelijkheden (via bijvoorbeeld Snapchat en TikTok), wordt de echte en digitale wereld voor consumenten met elkaar verweven en experimenteren ze tegelijk met oneindige vormen van zelfexpressie.

11. Fuzzynomics

In de wereld van fuzzynomics gelden de regels van vroeger niet meer maar zijn de nieuwe regels nog vrij wazig. Het draait hier om een toenemende wens naar controle van wat we als mensen consumeren. Het mee willen doen aan het ontwerpen en vormgeven van producten en diensten. De voorheen duidelijke scheiding tussen producent en consument verdwijnt langzaamaan.

12. Pricing pandemonium

Vroeger was de prijs gewoon de prijs. Tegenwoordig is de perceptie van prijs complexer geworden en wordt de houding van consumenten tegenover prijs kneedbaarder dan ooit. Wat doen merken op dit gebied? Die kleden een product of dienst op speelse wijze in als een ander type product. Zo kan het juiste woordgebruik bijvoorbeeld voor het volgende zorgen: de consument doet een grote, duurdere aanschaf waar hij normaal gesproken een weloverwogen beslissing voor zou maken. De beslissing is door een andere perceptie van prijs nu snel te maken zonder er al te veel over na te denken.

13. Behulpzaamheid

Merken die het leven van de consument gemakkelijker maken, winnen ook bij haar toekomstige consumenten. Een voorbeeld van hoe merken behulpzaam kunnen zijn, is located based marketing. Daarbij krijgen consumenten in de nabijheid van bepaalde locaties advertenties op hun devices te zien voor zaken waar ze op dat moment waarschijnlijk behoefte aan hebben. Denk aan een advertentie voor een lekkere lunch om de hoek om 12 uur ’s middags. Jij hoeft niet te zoeken, dat doet het merk voor je!

14. Joyning

Deze trend draait om ons eeuwenoude menselijke verlangen naar saamhorigheid. Connecties met anderen maken maar dat op nieuwe manieren.

15. Post-demographic

Demografie is dood. De consumenten van vandaag voelen zich vrij om hun eigen lifestyle te vormen op basis van hun idealen, smaak en voorkeuren. Ze kiezen daar producten en diensten bij die naadloos bij die lifestyle aansluiten. Consumenten laten zich daarin niet meer beperken door demografische kenmerken. Producten en diensten zijn niet alleen meer voor mannen of alleen voor vrouwen of allen voor 20-jarigen in plaats van een 50-jarige.

16. Remapped

Kort gezegd gaat het in deze megatrend om het opnieuw toewijzen van de krachten in de globale economie. Wijzigingen op dat gebied hebben onder andere invloed op consumentengedrag.

© THE STARDUSTERS 2024