De kunst van de typografie | Design | Tips & Tricks

DE KUNST VAN
DE TYPOGRAFIE

woensdag 28 december 2022

Het kiezen van een lettertype kan tricky zijn. Lettertypes kunnen mooi maar ook complex zijn, vanwege de soms grote hoeveelheid verschillende fonts die daaronder vallen. Wat belangrijk is, is dat jouw keuze in lettertype(s) in een goede leesbaarheid moet resulteren en bij zowel jouw merk als doelgroep passen. In deze blog geven we je handig tips bij het kiezen van de juiste lettertypes voor jouw merk, waarbij we met de basis van typografie aftrappen.

Wat is typografie?

Typografie is de kunst en techniek van het rangschikken van letters. Dat zetten we in bij de opmaak van verschillende communicatiemiddelen zoals een website, app, poster, flyer of social media post. In de typografie zijn er twee hoofddoelen te onderscheiden. Ten eerste moet alle tekst goed leesbaar zijn. Daarbij is het belangrijk dat de lezer alles goed kan zien en begrijpen. Het tweede doel van typografie is het zo in te zetten dat de beoogde sfeer wordt gecreëerd waarmee de juiste doelgroep wordt aangetrokken. De sfeer dient te passen bij jouw merk.

Hoofdtypen lettertypes.

Over het algemeen zijn er twee hoofdtypen lettertypes te onderscheiden: Sans serif en decoratieve lettertypes. Sans serif lettertypes zijn modern, iets gedurfder en uitermate geschikt voor opvallende kopteksten. Twee populaire Sans serif lettertypes zijn bijvoorbeeld Arial en Helvetica.

Decoratieve lettertypes zijn het tegenovergestelde van Sans serif lettertypes. Gebruik dit soort lettertypes spaarzaam. Bijvoorbeeld wanneer je karakter aan het design van jouw uitingen wilt toevoegen door een mooie quote, kernwaarde of USP uit te lichten. Zet dit soort lettertypes niet in bij langere teksten (body copy) vanwege de vaak minder goede leesbaarheid.

Leesbaarheid.

De combinatie van verschillende lettertypes en de daarin gekozen fonts, moet een leesbaar geheel vormen. Dan hebben we het over de leesbaarheid in termen van het ontwerp van het lettertype zelf, van een Arial of Helvetica, et cetera. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld de breedte van de streken, of het lettertype zogenaamde schreven heeft en of het gemakkelijk is om de ene lettervorm van de andere te onderscheiden. Hoe makkelijker, hoe leesbaarder het lettertype. Decoratieve lettertypes zijn slechter leesbaar omdat ze in de eerste plaats bedoeld zijn om in 1 oogopslag te zien, in plaats van ze volledig te lezen. Lettertypes voor boeken of krantenartikelen vereisen een zeer hoge leesbaarheid. De truc is om een algehele leesbaarheid op basis van de specifieke functie van de tekst te creëren.

Leesbaarheid komt onder andere samen in de grootte, interlinie en kleuren van gebruikte lettertypes. Samen vormen ze een typografische stijl die in bepaalde mate leesbaar is. Daarbij is het goed om te weten dat leesbaarheid altijd voor stijl dient te komen, daar ligt dan ook de focus op.

Typografie aanpassen op het merk.

De gekozen lettertypes dienen te matchen met de esthetiek die jouw doelgroep verwacht te zien. Bevindt jouw merk zich bijvoorbeeld in te financiële sector, dan verwacht de doelgroep vaak een krachtig, statig en stabiel lettertype. Te frivole lettertypes zijn hier niet op zijn plaats. Hoe beter de lettertypes bij de kern van het onderwerp van jouw uiting passen, hoe beter de doelgroep op de uiting zal reageren.

Meerdere lettertypes toepassen.

Bij het ontwerpen van een website of een ander uitgebreid document, is het verstandig om ervoor te kiezen meerdere fonts van een lettertype toe te passen. Zo heeft een lettertype zoals Arial meerdere fonts, zoals Regular, Italic en Bold. Door een veelzijdig lettertype met meerdere fonts in de uitingen van jouw merk te gebruiken, creëer je gemakkelijk uniformiteit en orde in de gehele communicatie. Tegelijkertijd creëer je ook voldoende visuele afwisseling waardoor je gemakkelijk de nadruk op bepaalde teksten kunt leggen.

Nu je een goed primair lettertype voor je merk hebt gedefinieerd, kun je hier nog een secundair lettertype aan toevoegen. Probeer voor een lettertype te kiezen dat wezenlijk anders is dan het primaire lettertype alsook een aanvulling op het geheel is. Let erop dat je een maximum aan drie verschillende lettertypes aanhoudt in alle communicatie uitingen.

Behoefte aan hulp bij het samenstellen of vernieuwen van jouw huisstijl? Branding van A tot Z. Wij doen het allemaal. Van logo design tot advies over kleur-, font- en beeldgebruik tot het uitwerken van handige stijlelementen en een communicatiegrid zodat je gemakkelijk houvast hebt over de look & feel van jouw campagne-uitingen. Bekijk de mogelijkheden direct via de link.

© THE STARDUSTERS 2024