Gedragsbeïnvloeding met neuromarketing | The Stardusters | Reclamebureau Rotterdam

GEDRAGSBEÏNVLOEDING
MET NEUROMARKETING

dinsdag 26 juli 2022

Het verwerken van reclame-uitingen gebeurt snel, op basis van emoties en voor 95% onbewust in onze hersenen. Met gebruik van neuromarketing, waar de reacties van onze hersenen ons gedrag en keuzes onderzoeken, kun je reclame uitingen optimaliseren. Zorg voor meer aandacht en een langere focus op de belangrijkste boodschap voor jouw uiting. Daarom hebben we een aantal marketing trucs, afkomstig uit neuromarketing, hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Wat is neuromarketing?

De term neuromarketing komt voort uit de begrippen neurowetenschap en marketing. In neurowetenschap worden de reacties van onze hersenen (zoals bepaalde emoties) en de invloed ervan op onze keuzes, denkwijzen en gedrag onderzocht. Het gaat hier om onze bewuste maar ook om de vele onbewuste reacties.

Resultaten en inzichten vanuit neurowetenschappelijk onderzoek worden in de wereld van marketing vervolgens ingezet om effectievere boodschappen te vormen. Zo kun je bijvoorbeeld een klein onderzoek inzetten om de reacties op de mogelijk nieuwe verpakking van jouw product te testen. Of onderzoek hoe een prijsverhoging van jouw dienst bij de doelgroep gaat vallen. Wil je erachter komen waar mensen jouw merk mee associeren en hoe je daar beter op kunt inspelen? Neuromarketing heeft de antwoorden.

Anchoring.

Neurowetenschappers hebben iets ontdekt: een imperfectie in de werking van onze hersenen, specifiek hoe het brein beslissingen voor ons maakt. Uit onderzoek blijkt dat we vrijwel nooit de waarde van een product of dienst bepalen op basis van intrinsieke waarde, maar in plaats daarvan het item vergelijken met de andere beschikbare opties.

Kies je er in dit soort situaties voor om neuromarketing in te zetten, dan zorg je ervoor dat het zogenaamde ‘anchoring effect’ plaatsvindt. Een voorbeeld: stel je voor dat je online twee hotelkamers met dezelfde prijs aan het vergelijken bent. Wat als blijkt dat je bij het boeken van hotelkamer A elke dag een gratis kopje koffie en een croissantje op bed krijgt? Gevolg is dat ons brein niet meer verder kijkt en zeer waarschijnlijk direct kiest voor hotelkamer A. Eventuele goede kwaliteiten van hotelkamer B wordt niet meer naar gekeken.

Focus van het oog.

Het is al langer bekend dat reclame uitingen waar personen in voorkomen, beter zijn in de aandacht trekken van de doelgroep dan uitingen zonder personen. Zeker het gebruik van kleine kinderen of baby’s, door hun ‘schattigheidsfactor’, werken in het bijzonder goed om de aandacht te trekken en langer en beter te behouden.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer de persoon op de reclame uiting je recht aanrecht, de focus van de ontvanger voornamelijk naar de persoon op de uiting uitgaat; daardoor verliest de tekstuele boodschap van de reclame uiting haar kracht. Het is dan ook slim om de op de uiting weergegeven persoon naar de daadwerkelijke boodschap van de uiting te laten kijken. Het oog van de ontvanger volgt de zichtlijn van de weergegeven persoon en laat zo zijn focus automatisch op de belangrijkste boodschap vallen. Daar blijft de focus vervolgens hangen.

Beloning en straf.

Vooral in de wereld van gaming en lerende communicatie gericht op kinderen zien we het principe van beloning en straf veelvuldig terugkomen. In (educatieve) games wordt steeds meer gebruik gemaakt van beloning en straf om de betrokkenheid bij een game te verhogen en om ervoor te zorgen dat mensen ze blijven spelen.

Wordt de beloning voor een goede prestatie steeds groter, dan maakt ons lichaam dopamine in de hersenen aan. Dat stofje wordt geassocieerd met plezier en positieve gedachten, waardoor men langer blijft spelen. Wat kunnen we hiervan leren? Dat een plezierige ervaring heel belangrijk is als je iemand probeert te overtuigen van jouw product of dienst.

© THE STARDUSTERS 2024