Archetype | Merkpersoonlijkheid | Bepaal de persoonlijkheid van jouw merk

WAT IS DE PERSOONLIJKHEID
VAN JOUW MERK?

woensdag 27 oktober 2021

Mensen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. We hebben allemaal ons eigen karakter, ambities en talenten. Om de verschillende type mensen beter in kaart te brengen, ontwikkelde de Zwitserse psycholoog Carl Jung twaalf archetypes. Elk type staat voor een bepaalde set van normen, waarden en kenmerken van de menselijke persoonlijkheid.

Mensen willen zich ergens mee kunnen identificeren. Met andere mensen maar ook met merken. Ze willen de persoonlijkheid van een merk kunnen zien en begrijpen. Wederzijds begrip tussen de doelgroep en het merk creëert voorkeur voor jouw merk en producten of diensten. Maar hoe typeer je de persoonlijkheid van jouw merk zodat deze herkenbaar en identificeerbaar wordt voor jouw doelgroep?

Wat zijn archetypes?

Elk archetype staat voor een bepaalde set van normen, waarden en kenmerken van de menselijke persoonlijkheid. Universele sets die losstaan van tijd en cultuur. Carl Jung meent dat ieder mens een combinatie van verschillende archetypes is maar we veelal zien dat één archetype onze persoonlijkheid domineert.

Van onze archetypes zijn we ons echter niet bewust. Ze zijn gevormd door eeuwenoud gedrag waarmee we onze doelen als mens proberen te bereiken. De patronen die we in onze culturen zien terugkomen, worden gevormd door het onbewuste effect van de archetypes op gedrag en op onze gedachten. Want hoe rationeel we ook denken te zijn, we nemen maar liefst 95% van onze beslissingen op basis van emoties waar we ons niet van bewust zijn.

Hoe typeer je een merk en wat dan?

Waar het originele doel van de archetypes het in kaart brengen van menselijke persoonlijkheden was, is Carol S. Pearson in de twintigste eeuw over een toepassing voor marketing gaan nadenken. Door een basismodel van 12 archetypes te ontwikkelen, hebben ondernemingen een fijn handvat om hun merk van karakter te voorzien. Een karakter waarmee de doelgroep zich kan identificeren!

Door een (archetype-)label op jouw merk te plakken, leer je zoveel meer over het merk. Waar het voor staat, wat de belangrijkste missies zijn en welke koers je wil varen. Door jouw merk op deze manier te typeren, geef je richting aan de ontwikkeling van de uitstraling van het merk en krijg je waardevolle input voor de vorming van campagnes en communicatie uitingen. Door het archetype van het merk als basis te kiezen, wordt een merk herkenbaar en tegelijkertijd uniek.

Doorvertaling naar jouw merk.

Als je eenmaal een dominerend archetype aan jouw merk hebt gekoppeld, is het tijd voor het schrijven van een krachtig merkverhaal en het ontwikkelen van een onderscheidende huisstijl. Zaken waar wij jou goed mee kunnen helpen! Neem een kijkje bij onze pakketten en neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

OVERZICHT ARCHETYPES.

Download ook ons overzicht van archetypes en leer direct meer over de verschillende merkpersoonlijkheden.    © THE STARDUSTERS 2024