Verbinden met de doelgroep | Mensen zijn irrationeel | The Stardusters

EMOTIONELE CONNECTIE
MET JE DOELGROEP

donderdag 24 maart 2022

Koopbeslissingen worden altijd gemaakt op basis van kennis en houding ten opzichte van een categorie, merk, product of dienst. Daarom is het ook belangrijk om hierin te investeren. Onbekend maakt immers onbemind. Maar als je investeert in bekendheid, dan is het wel zo effectief en efficiënt om ook gelijk een positieve houding, voorkeur en voorliefde te creëren! Want bekend maakt nog niet gelijk bemind! En dat kan dus met storytelling. Het zorgt voor die emotionele connectie.

Irrationele wezens.

Klanten, leveranciers of consumenten, het zijn allemaal mensen. En misschien ontnuchterend om te lezen, maar mensen zijn geen rationele wezens. Als je van mensen iets gedaan wilt krijgen en hun gedrag wilt beïnvloeden, moet je weten hoe je met ze moet communiceren om hun kennis en houding te beïnvloeden. Rationeel met ze communiceren is meestal niet de slimste manier.

Gedreven door verlangens.

De Nederlandse filosoof Frans Jacobs schreef in 2008 een boek over verlangens en emoties. In onze verlangens openbaart zich wat we graag en ten diepste willen. Maar waarom, wanneer en wat we willen is lang niet altijd duidelijk. Omdat het zich allemaal afspeelt in ons onderbewustzijn in het oerbrein. De mate waarin we onze verlangens bevredigen komt tot uiting in onze emoties. De Amerikaan Edward Bernays was een van de grondleggers van het reclamevak. Hij introduceerde het manipuleren van het oerbrein, het onderbewustzijn van mensen met marketing. Hij leerde bedrijven hoe ze mensen konden laten verlangen naar producten die ze eigenlijk niet echt nodig hadden. ‘To desire products and services they wanted instead of needed’.

De Amerikaanse bestseller en marketinggoeroe Seth Godin deed daar in 2005 nog een schepje bovenop met zijn boek ‘All Marketeers are liars’. Hij beschreef dat je als marketeer mensen gewoon moet vertellen waar ze naar verlangen. Vertel mensen dus eigenlijk gewoon wat ze willen horen. Geef mensen een verhaal dat ze willen geloven. De waarheid doet er niet altijd toe en feiten zijn minder relevant. De mens is tenslotte geen rationeel wezen. Maak connectie met hun oerbrein. Met hun onderbewustzijn. En speel in op hun verlangens. Zo creëer je voorkeur en voorliefde voor je bedrijf, merk, product of dienst!

Lucht verkopen.

We kennen allemaal nog wel die reclame van AXE? Spray more! Die jongeman die AXE-deodorant op het strand onder zijn oksel spoot waarna alle vrouwen achter hem aankwamen. Over lucht verkopen gesproken! Maar de reclamemakers verstonden wel hun vak. De reclame was niet alleen heel leuk, maar manipuleerde ook het onderbewustzijn van de doelgroep. Want het inzicht was dat jongens in de puberteit bezig zijn met hun veranderende lichaam en ook zich seksueel ontwikkelen. Ze zijn onbewust op zoek naar de eerste kus of meer.

Natuurlijk sprong het oerbrein van de jongemannen op tilt bij het zien van deze reclame. Het oerbrein gaf aan dat dit de deodorant was die nodig was om de verlangens te bevredigen. Deze jongens wilden horen en geloven dat met deze deodorant de dames achter hen aankwamen! AXE, dat was de deodorant die je moest hebben!

We want more!

Meer tips & tricks, nieuwsupdates uit de communicatiebranche of inspirerende blogs? Schrijf je hieronder dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Bekijk nu alvast onze Blog-pagina voor meer posts. 

© THE STARDUSTERS 2024