Power up your copy | NLP in copywriting | The Stardusters

VERSTERK JOUW COPYWRITING
MET NLP-TECHNIEKEN

woensdag 26 januari 2022

Copywriting is goed wanneer het met een strategische gedachte taal overdraagt dat ervoor zorgt dat mensen actie ondernemen. Dat doe je door de aandacht te grijpen, op de emoties van de lezer in te spelen en bovenal beroep te doen op behoeftes en diepere verlangens. Door NLP-technieken in copywriting te verwerken, vergroot je de impact van jouw merk, dienst of product.

Wat is NLP?

Neuro Linguïstisch Programmeren, ofwel NLP, is een mengeling van verschillende soorten taalkunde. Daarin wordt de fundamentele dynamiek tussen brein (Neuro) en taal (Linguïstisch) beschreven en hoe de wisselwerking tussen beide ons lichaam en gedrag (Programmeren) beïnvloedt. NLP is ontstaan in de jaren ’70 van de vorige eeuw met als doel het stimuleren van acties en aankopen. Taaltechnieken en verbale patronen worden daarbij ingezet ter overtuiging van de ontvanger van jouw boodschap.

In deze blogpost geven we je graag een aantal handige, praktische tips om jouw copywriting een flinke boost te geven. Van het framen van boodschappen tot het gebruik van ritme en alliteratie in jouw copy.

1. Positief framen

De manier waarop je een boodschap neerzet, zou invloed hebben op de keuzes die mensen maken. Bij framing schets je iets op een manier waarbij je impliciet een bepaald aantal aspecten van iets uitlicht. Dat kun je op een positieve of een negatieve manier doen; ofwel met een positief of een negatief frame. We gebruiken een voorbeeld om dit toe te lichten.

Stel je voor, je staat in de supermarkt en bent op zoek naar rundergehakt. Er is veel om uit te kiezen; zoals de extra magere versie of de organische versie. Leggen we in ons frame de nadruk op een positief aspect van een van de opties, dan zouden we daar een grote sticker met ‘80% mager’ op kunnen plakken. Gebruiken we een ‘negatiever’ frame, dan plakken we een sticker met ‘20% vet’ op de verpakking. Ondanks dat beide stickers precies hetzelfde beloven, wordt de term ‘mager’ als positief beschouwd en de term ‘vet’ als negatief. Uit veel studies naar framing blijkt dan ook dat iets positief framen een hogere succes rate heeft en vaker leidt tot het gewenste gedrag.

2. Reframing

Door een aanbod net even anders dan gebruikelijk aan te bieden of te verwoorden, verstoor je de logische gedachtegang van de ontvanger. Zo kun je de verkoopprijs van een product goedkoper doen overkomen dat die eigenlijk is.

Stel je voor, je kunt een auto leasen voor 1.800,- euro per jaar. Per maand komt dat op 150,- euro neer. Maar als je elke dag een kopje koffie voor 5,- euro minder haalt, is dat 1.800,- euro per jaar. Voor 5,- euro per dag lease je dus een gloednieuwe auto! De klap van 1.800,- euro wordt hiermee direct verzacht.

3. Priming

Bij het psychologische begrip priming maak je gebruik van triggers in zowel je beeldtaal als taalgebruik. Het doel van priming is om de doelgroep onbewust al aan bepaalde informatie bloot te stellen voordat hun koopbeslissing zal plaatsvinden. Mensen koppelen onbewust dingen die ze zien, lezen, horen, ruiken of voelen aan bepaalde emoties en gedragingen. Om die reden is het dan ook heel belangrijk om jouw doelgroep goed te kennen.

Stel buyer persona’s op en som op welke woorden jouw doelgroep gebruikt maar ook van welke woorden ze juist liever wegblijven. Denk ook aan beelden waarmee de doelgroep zich identificeert. Of kleuren die men onbewust koppelt aan bepaalde emoties en daarmee gedragingen stimuleert.

4. Ritme en alliteratie

Het gebruik van ritmes en alliteratie in copy zorgt ervoor dat jouw woorden beter in het geheugen van de doelgroep blijven hangen. Ritme en alliteratie zijn perfect in te zetten voor pay-offs, campagneslogans maar ook merk- of productnamen. Hoe beter het ritme van jouw copy, hoe overtuigender het op de doelgroep overkomt. Ook kan een simpel rijmpje ervoor zorgen dat copy makkelijker te begrijpen is.

Neem als voorbeeld deze merknamen: Coca-Cola, PayPal of Beter Bed. Of de leuzen ‘samen sterker’ en ‘Heerlijk helder Heineken’. Ook in alledaagse uitdrukkingen zien we alliteraties terugkomen: ‘schots en scheef’, ‘kant-en-klaar’ en iedereen kent wel een ‘Handige Harry’. Door klanken te herhalen, wordt jouw boodschap beter onthouden.

Power up your copy!

Ben je binnenkort van plan om jouw merk, product of dienst aan de buitenwereld te tonen? Nog op zoek naar een mooi haakje, overtuigende campagneslogan of hulp nodig bij de opmaak van campagne uitingen? Neem dan een kijkje onder Pakket 4 en neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

© THE STARDUSTERS 2024